English

* * * * *

Rytlig.dk

Page
Menu
News
Hjem > Slægtsforskning > Videnbase

* * * * *

Slægtsforsknings videnbase

Internettet er et uvurderligt redskab i arbejdet med slægtsforskning. Desværre kan det ofte knibe med at huske, hvor det lige var, man fandt de værdifulde oplysninger. 

Derfor vil mine informationskilder løbende blive samlet her på hjemmesiden.

 

Afdøde
Muligheder for at finde afdøde personer - udover kirkebøgerne:
www.dk-gravsten.dk 
www.findgravsted.dk 
www.aneguf.dk 
www.navne.dk 
www.afdoede.dk

Sundhedsdatastyrelsens officielle register over alle afdøde personer i Danmark i perioden 1943 - 1969 - i alt 1.141.041 personer. Ved opslag kan du ud fra fx fødselsdato og/eller navn nemt finde personerne og data for afdøde 1943-1969 - klik her>>

For dødsfald, der er ældre end 75 år, kan du desuden se den officielt registrerede dødsårsag. P.t. er dødsårsagerne for 1943 og 1944 tilgængelige, men allerede 1. januar 2021 kommer dødsårsagerne for 1945 med i systemet. Søg i databasen her>>.

 

Amter - Kort over Danmark amter 1793 - 1970
Se amter, sogne og herreder på dette kort>>.

Arkiv.dk
I Arkiv.dk søger du i materiale, der opbevares i mere end 500 danske arkiver. En del materiale er digitaliseret, så man umiddelbart kan se det på arkiv.dk. Men der er lang vej endnu, inden alt er digitalt, så i mange tilfælde skal man henvende dig direkte til et lokalt arkiv, for at se materialet. Arkiv.dk>>


Dansk Slægtsforskeres arkivalielister 
Dis-Arkivalielister er et forsøg på at liste de forskellige digitale arkivaler på en mere overskuelig måde, samt åbne mulighed for at søge på flere forskellige måder især på AO. Klik her>> for at udforske mulighederne.

Digitalarkivet - det Norske
Digitalarkivet er det norske elektroniske arkiv, som indeholder dokumenter i digital form fra Norges forskellige arkivskabere. Her kan findes folketællinger, kirkebøger m.m.

Dødsfald i Danmark - (1791-1890)
En søgbar digitaliseret udgave af V. Richters bog (1907). Klik her>>

Ejendomsdata
Der er forskellige indgange til informationer og fast ejendom:
OIS - Den offentlige Informationsserverer en statslig database der samler en række oplysninger vedrørende ejendomme i Danmark. Oplysningerne stammer fra en række landsregistre, der ejes og vedligeholdes af kommunerne, regionerne og staten.
Weblager - Her kan søges på byggesager fra 1960'erne og fremefter for en række kommuner.

Europeana Collections
En europæisk samling af  kunst, bøger, fotografier m.m. Her kan man være heldig at finde gamle portrætfotos o.lign. - Klik her>>


Filminstituttet - Det Danske

Det Danske Filminstitut har et streaming-site, som hedder Danmark på Film. Her finder du omkring 1.300 filmklip fra perioden 1905-1965, fordelt over hele landet. Et rigtig godt supplement til den traditionelle slægts- eller lokalhistorie. Her kommer slægtens egne og byer til live.

 

Finske aviser og publikationer
Søg i finske aviser m.m. på det Finske Nationalbiblioteks digitale samlinger. Klik her>>.


Folketællinger
Folketællinger er en god kilde til at finde information om forfædre. Her kan du bl.a. se oplysninger om alder, erhverv, civilstatus og hvem en person boede sammen med. Folketællingerne blev efter 1834 som regel afholdt hvert 5. år. Der er flere kilder til folketællingerne på nettet:

Dansk Demografisk Database - klik her>>
Rigsarkivet - klik her>>
Danish Family Search - klik her>>
AOF-slægtsforskning - særlig anvendelig for Ipads m.m. - klik her>>

Du kan helt frit downloade alle folketællingerne 1787-1901 fra Rigsarkivets hjemmeside - klik her>>


Forretninger - Danmarks ældste forretninger
Oversigt over forretninger der er startet mellem 1100 og 1911. Klik her>>

Frederiksberg Kommunes stadsarkiv
Gå på opdagelse på Frederiksberg Stadarkiv. I første omgang er det Frederiksberg Kommunes skattebøger fra 1867 til 1936, som er lagt online. I skattebøgerne er de frederiksbergske skatteborgere hvert år blevet noteret på deres bopælsadresser og derved kan man få en række oplysninger om disse personer; job, ægtefælle, børn, indtægt, hvorfra de er flyttet, og hvor de flytter hen osv. Frederiksberg Kildeviser kan findes på dette link.


Historiske kort på nettet
Matrikelkort, sognekort, økonomiske og topografiske kort fra perioden 1750-2000.
Her er der adgang til et stort antal kort fra Geodatastyrelsens arkiv.
Søgning: Kortene er inddelt i grupper under et antal faneblade.
Med HKPN kan du nemt finde et kort, se et eller flere kort samtidig, printe dem ud eller hente en kopi hjem til dig selv.

Immigration
Måske kom din oldemor hertil som svensk malkepige, eller måske var oldefar tysk murersvend?

Så kan du prøve de indvandrerhistoriske databaser hos Immigrantmuseet. Her finder du blandt andet personer, som har fået dansk indfødsret mellem 1776 og 1960.

Kalender for kirkelige højtider i Danmark
Den kristne kirke har sin egen kalender, nemlig kirkeåret, som begynder 1. søndag i advent. 

Her kan du finde datoen - også tilbage i tiden - for de forskellige højtider. Klik her>>

Kirkebøger
Rigsarkivet - Her finder du kirkebøger fra hele landet. Ikke alle kirkebøger er afleveret til Rigsarkivet eller scannet, og der kan derfor være nogle, som endnu ikke findes på Arkivalieronline.

Der er en anden og meget overskuelig søgemulighed på Statens Arkivalier her>>.

Disse sider kan give vanskeligheder, hvis man bruger Ipad eller anden tablet. Der er så mulighed for at gå ind på kirkebøgerne via dette link>>.

Kirkebøgerne er blevet søgbare
Nu er kirkebøgerne 1812-1918 også blevet tilgængelige i indtastet form. Det er med andre ord nu muligt at søge i kirkebøgerne på fx et navn.

I første omgang henviser vi til, at man kan søge på Ancestrys hjemmeside.
Bemærk at søgesiden indtil videre kun er tilgængelig på svensk og engelsk.

Det er gratis at søge i de danske kirkebogsafskrifter.
Du finder en vejledning til søgning i de danske kirkebøger hos Ancestry her


Kirker i Danmark
Hjemmeside med oversigt, beskrivelser, og billeder af alle Danmarks kirker. Klik her>>.

Kirkelige højtidsdage
Kalender for kirkelige højtider i Danmark. Søgeside med mulighed for at indtaste årstal og se højtidsdagene for det pågældende år med angivelse af tidspunkter i den gregorianske kalender. Klik her>>.


Kongelige Bibliotek
Portrætregistranten - Tjek her, om der i billedsamlingen findes et billede af den person, du søger. 

Krabsens stednavnebase
Fuldstændigt uundværlig database med danske stednavne og deres tilknytning til sogn, kommune og amt (i henhold til inddelingen fra 1970). 'databasen indeholder 59.880 danske stednavne og deres tilknytning til sogn, kommune og amt. Kommuner og amter er i henhold til inddelingen fra 1970. Link>>

KRAKS Vejviser og andre vejvisere
Kiøbenhavns Veiviser/Kraks vejviser er udkommet siden 1770, og er verdens ældste eksisterende vejviser.

Københavns Biblioteker har med støtte fra Kraks Fond digitaliseret Kraks Vejviser  årgang 1770-1969.

De kan ses på Københavns Kommunes biblioteker - klik her>>.

Her er en oversigt over en række andre vejvisere i provinsen - klik her>>

Krigen i 1864
Statens arkivers kildepakker for 1864. 
Det skal du vide, inden du begynder at lede efter soldater, faldne og tilfangetagne. (PDF).
Rigsarkivets 1864-pakke med online kilder og vejledning. (PDF)

Københavns Stadsarkiv
Stadsarkivet har en omfattende samling af arkivmateriale om byens historie, som kan benyttes enten på læsesalen eller på nettet. Samlingerne er skabt ved, at Stadsarkivet altid har været tilknyttet til byens styre og har haft til huse på rådhuset. I dag indsamles arkivmateriale fra hele Københavns Kommune.


Link-Lives
Søgesiden Link-Lives kan bruges af alle og er gratis. Med få klik kan skoleelever, studerende, lokalhistorikere og andre fremover gå på opdagelse blandt 1800-tallets danskere, lede efter folk i bestemte erhverv eller klikke rundt i folketællingerne og se, hvor mange hjemmeboende børn folk fx havde dengang. Klik her>> for at gå til Link-Lives hjemmeisde.

 
Luftfoto - se Danmark fra luften
Danmark set fra luften - f'ør Google. Prøv Danmark set fra luften, se dit lokalområde, find dit hus, som det så ud en gang og vær med til at berige kulturarven - klik her>>. 

På websitet skraafoto  er der yderligere muligheder for at se bygninger m.m. fra oven i forskellige vinkler. Klik her>> for at gå til skraafoto. 

 

Modstandskampen - 1940 - 1945
Hvis du vil vide, om mormor var sabotør, kurer eller agent for modstandsbevægelsen, kan du lede efter hende på Modstandsdatabasen.

Her kan du søge blandt mere end 65.000 personer, der har deltaget i modstandskampen under den tyske besættelse af Danmark i Anden Verdenskrig - og måske være heldig at få en beskrivelse af vedkommendes aktiviteter – og måske endda et foto.


Nationalmusset billedsamling
Søg og udforsk mussets samlinger online - klik her>> 

Ordbog - lille ordbogfor slægtsforskere
Fremmeord og gamle udtryk, ældre mål- og vægtangivelser, pengevæsen og romertal. 

Oversættelse slægtsforskningstermer - dansk - engelsk
Klik her>>

Politiets mandtaller
Politiets mandtaller (1866-1923) er skemaer over personer over 10 år bosat i København (bortset fra Nyboder). Københavns Politi registrerede 2 gange årligt (maj og november) alle byens borgere.

Politiets registerblade
Har du slægtninge, der har boet i København mellem 1890 og 1923? Så har du gode muligheder for at finde dem i Politiets registerblade.

Prisindeks - forbrugerprisindeks
Hvad var pengene værd i gamle dage? På Danmarks Statisks hjemmeside findes en prisberegner, hvor man f.eks. kan beregne, hvor meget en krone i 1910 svarer til i forhold til en nutidskrone. Danmarks Statistiks prisberegner kan findes her>>.

Industrimuseet har udarbejdet en letoverskulig oversigt over priser, lønniveauer og arbejdstid fra 1880 og fremefter. Den kan ses Lønninger og priser.


Præstehistorier
Netudgave af Wibergs præstehistorie: S. V. Wiberg: Personalhistorie, statistiske og genealogiske bidrag til en almindelig dansk præstehistorie, Bd. 1-5. Odense 1870-1878. Med tillæg af hans egne rettelser og tilføjelser bag i de enkelte bind og i supplementsbindet, og fra Erh. Qvistgaards bog: Præstehustruer der helt eller delvis mangler i Wibergs Præstehistorie, København 1934, Repro 1977.


Roskildes udvikling

Roskildes udvikling er en samling af billeder og tekst, som viser og fortæller om byens gader og stræder, pladser og parker i nutiden og i fortiden.

Der vises hvordan bybilledet gennem tiderne har forandret sig, og der fortælles om mere eller mindre kendte Roskildeborgere, som boede eller havde deres virke i byens huse.


Skippere og styrmænd
Hjemmeside over navigationseksaminerede danske skippere og styrmænd i perioden 1707-1839, hvor eksamen  i dette tidsrum, kun kunne aflægges hos Københavns skipperlav.

Siden indeholder en prosopografisk database, hvori der kan søges oplysninger 
om mere end 13.886 eksaminerede skippere og styrmænd, 4.001 skibe og 10.770 destinationer som var skibenes rejsemål.

Kender du navnet på et skib, en slægtning sejlede med, eller bare vil du vide lidt mere om sømandslivet, så er der en vrimmel af fotos hos M/S Museet for Søfart.


Skrifttydning

Ord fra gamle kirkebøger og læsehjælp til gotosk og sære ord fra 1800-tallets kirkebøger. Gode råd, når du skal læse skrift - en vejledning fra Rigsarkivet. Klik her>>

Sogn.dk
Portalen indeholder oplysninger om alle sogne i folkekirken.  Gå til portalen - klik her>>

Sogne - København, hvilke gader hører til hvilke kirkesogne
I forbindelse med slægtsforskning i København, støder man tit på problemet:
Hvilke gader hører til hvilke kirke sogne?

Man ved godt hvilken vej/gade eller kvarter personen, man leder efter, er født. Men det er ikke til at huske eller finde ud af  hvilket kirkesogn, der er tale om.

Rigsarkivet har uddarbejdet en liste over hvilke gader, der hører til hvilke sogne. Der er tit sket ændringer, men disse er der ogå taget højde for.

Oversigt over Københavnske gader og sogne - klik her>>

Sognefortegnelse - oversigt over lægdsnumre i sognene
Sognefortegnelsen er baseret på Sognefortegnelsen af 1789 + de rettelser, der er foretaget af Rigsarkivet i 2001 - 2002 for tiden efter 1914. Klik her>>

Søfart - Museet for Søfart
Museet har et dedikeret område målrettet slægtsforskning. Her kan man finde informationer om skibe, forlis og personer - dog primært personer, der har været kaptajn, skibsreder eller har haft en anden overordnet funktion. Gå direkte til museets slægtsforskningsside - klik her>>

Søger du oplysninger om Øresundstold, kan du gå på jagt i Øresundsprotokollerne, som er en registrering af hvert eneste skib og dets last, der sejlede gennem Øresund og forbi Helsingør fra 1400-tallet og frem til 1857. De er digitaliseret her på en hollandsk side.


Telefonbøger
KTAS telefonbøger fra 1880 - 1965 er indskannet som PDF filer. Gå til Post og Telemuseets telefonbogssamling - klik her>>

Udvandrerarkiv - det danske

Det Danske Udvandrerarkiv er Danmarks hovedsamling af breve, dokumenter, film, billeder, lydbånd, aviser mv. Der er også mulighed for at søge på Københavns Politis Udvandrerprotokoller for årene 1869 - 1908. Gå til udvandrerarkivet - klik her>    

Du kan fortsætte søgningerne på denne side, hvor passagerer, der ankom til Ellis Island i New York, er registreret. Siden er dog på engelsk og kræver, at du opretter en konto.


WADS - sedler
Wads sedler er et seddelkartotek på Landsarkivet for Fyn. Sedlerne indeholder oplysninger om personer, der har levet i perioden ca. 1430-1960, og som der findes yderligere arkivmateriale om. De 13.600 sedler rummer mere end 36.000 navne og befinder sig fysisk på Landsarkivet i Odense.

 
 
 
Sidst ændret: 21. October 2023
« forrige top næste »

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de |