English

* * * * *

Rytlig.dk

Page
Menu
News
Hjem > Våbenskjold

* * * * *

Familien Rytligs våbenskjold

Fra min mors side af familien har vi fra min oldefar C. F. Myhre og min mormor (Margrethe Ostermann født Myhre 1889) haft et familievåben fra slægten Myhre. Det stammer tilbage fra min tip,tip oldefar.

C.F. Myhre våbenskjold anvendt i signetringVåbenet er beskrevet i bogen ”Vaabenførende familier i Danmark bind 2, side 165” hvor det om våbenets historie anføres: Våbenet er anvendt af Major Carl Frederik Myhre (født 1776 i Nærø, Norge og død 1845 i København) og er for hans agnater optaget i Heraldisk Selskabs Våbenrulle som nr. 483.

Slægtens første kendte Mand er klokker ved Viks kirke (Norge) Ole Torlufsen (f. 1663), hvis søn Lars Olsen (død 1742) købte gården Myrvold, efter hvilken han tog navn. Med ovennævnte Major C. F.  Myhre kom slægten til København.

Som anført er våbenet for Major Carl Frederik Myhre og hans agnater – d.v.s. hans mandlige slægtninge.

Det betyder, at vores del af familien ikke må anvende våbenet, da vi ikke er i den direkte mandlige linje af slægten Myhre.

Alligevel har våbnet spillet en rolle i familien i mange år. Som 18 årige fik min søster og jeg således hver en signetring med våbnet indgraveret.

Tegning af Von Myhre våbenskjold

Vi havde i 1972/73 kontakt til min mormors halvsøskende Ellen Myhre og Karen Myhre, som havde nogle laksegl med våbnet. Givetvis de samme, der er angivet i bogen om Vaabenførende familier i Danmark. Desværre fik vi aldrig fotograferet disse segl.

Otto Albrecht Christian Myhre havde en tegning af våbnet hængende i stuen og gik i øvrigt med sin signetring på højre lillefinger. Det fremgik ikke, hvem der havde tegnet våbnet, eller hvornår det var tegnet. 

I 2002 blev min interesse for våbnet vakt til live ved en sjov tilfældighed. Vi skulle have gæster, og jeg var i byen for at købe vin. I Allerød Kvickly var der vinsmagning på 3 forskellige italienske vine. Jeg smagte på dem alle 3. Jeg kunne lide dem alle, så jeg købte en flaske af hver.

Myhre våbenskjold på vin fra vingården Colle ai LecciDa vi sidder ved middagen falder mit blik på etiketten på den ene af flaskerne. Det fine våbenskjold på vinetiketten minder påfaldende meget om våbnet i min signetring.

Jeg finder signetringen frem - og ganske rigtigt - det er det samme våbenskjold - bare i en lidt anden og mere stiliseret udformning.

Det viste sig, at vinen kom fra vingården Colle ai Lecci i Toscana, og at den var ejet af Bent W. Myhre,som havde købt den i 1963.

Vi var nede og besøge og bo på vingården i 2009 og fik en god snak med Bent  W. Myhres enke om slægten. Mere om det og om vingården her>>.

Som nævnt ovenfor er det efter de heraldiske regler ikke muligt for vores familie at benytte min tip,tip oldefars våben. Det er jo lidt ærgerligt, for det er da lidt sjovt at have et familievåben.

Derfor har jeg igennem længere tid overvejet, hvad jeg kunne gøre ved det

 

Sidst ændret: 20. November 2016
« forrige top næste »

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de |