English

* * * * *

Rytlig.dk

Page
Menu
News
Hjem > Synspunkter > Klip og kommentarer > UNDP-rapport: Den arabiske verden i Bakgear

* * * * *

UNDP-rapport:
Den arabiske verden i Bakgear

Et antal autoritære arabiske regimer har efter 11. september 2001 fået yderligere en undskyldning for at begrænse borgernes rettigheder med henvisning til kampen mod terror, konstaterer ny FN-rapport.

Amman
Arab human development report 2003 Den første FN-rapport om menneskelig udvikling i den arabiske verden slog i fjor ned som en lægtehammer på arabernes selvforståelse. Siden er det blevet om muligt endnu værre, konkluderer den anden rapport i serien, som i går blev offentliggjort i Amman, Jordan.

De 22 arabiske lande, med totalt omkring 300 millioner indbyggere, lider stadig under tre bugnende »underskud« i forhold til resten af verden, hvad gælder frihed, kundskab og kvinders rettigheder. Og på frihedsfronten er situationen blevet værre i forlængelse af Al Qaida-terrorangrebet på USA 11. september 2001. Dels som følge af øget mistro mod arabere i udlandet, dels på grund af omfattende »anti-terror«-foranstaltninger fra et antal arabiske regimers side.

»Den globale kamp mod terror har været et påskud for at begrænse borgerrettigheder også i den arabiske verden, hvilket har skabt yderligere barrierer mod fri udveksling af meninger og information,« hedder det i rapporten, forfattet af arabiske forskere på vegne af FN's udviklingsorgan UNDP.

»En af de værste konsekvenser af frihedsbegrænsende tiltag i den udviklede verden er, at det har givet myndighederne i nogle arabiske lande endnu en undskyldning for at indføre nye love, der begrænser borgerlige og politiske rettigheder,« fastslås det.

Mens den første UNDP-rapport om »Arab Human Development« i fjor beskæftigede sig bredt med problemerne i den arabiske verden, koncentrerer årets rapport sig hovedsageligt om et af problemerne, nemlig manglen på kundskaber. Noget materiale var med i den første rapport, andet er nyt, og alt i alt tegnes et uhyre dystert billede af en region og en civilisation, der mere eller mindre er gået i stå.

Færre af næsten alt
Der er kun 18 computere pr. 1000 indbyggere i den arabiske verden, og blot 1,6% af araberne har adgang til Internettet mod f.eks. over 80% af befolkningen i Norden. Der bliver solgt 53 aviser pr. 1.000 indbyggere i den arabiske verden mod 285 i OECD- området. Antallet af arabiske satellit – TV-kanaler vokser, men mere end to ud af tre er officielt regeringskontrollerede.

I årene 1980-2000 registreredes i USA 16.328 koreanske patenter og 7652 israelske, men kun 171 saudiarabiske, 77 egyptiske, 10 syriske og 2 yemenitiske.

Færre end 10.000 bøger er oversat til arabisk i løbet af det seneste årtusinde, hvilket svarer til antallet, der årligt oversættes til spansk. Selv udgav araberne 1945 litterære og kunstneriske værker i 1996, hvilket er færre end Tyrkiet med en befolkning på ca. en fjerdedel af den arabiske.

»Forfattere og forlæggere tvinges til at tilpasse sig 22 arabiske censurmyndigheders luner og instrukser. Det gør, at bøger har vanskeligt ved at bevæge sig gennem deres naturlige marked,« pointerer en af rapportens forfattere, Fathi Khalil al-Biss, der er næstformand for den arabiske forlæggerforening.

Rapporten peger på fem nødvendige ingredienser for at øge kundskabsniveauet i den arabiske verden.

  • Garanti for menings-, ytrings- og mødefrihed, så information ikke bliver en luksus for et fåtal. 
  • Dramatisk forbedring af undervisningen, bl.a. i form af obligatorisk grundskole på 10 år for alle, også piger. 
  • Satsning på grundforskning og udvikling i stedet for at importere alting fra udlandet. 
  • Et skift over mod videnbaseret og værdiskabende produktion. 
  • Udvikling af en arabisk kundskabs-model, hvor arabisk sprog og kultur forstærkes, og hvor forskning ikke hæmmes af religiøse og politiske overvejelser.

»Samspillet mellem nogle autoritære regimer og visse typer af konservative, religiøse autoriteter har resulteret i en bestemt tolkning af islam, som tjener disse regimers interesser. Disse tolkninger udgør en betydelig barriere mod menneskelig udvikling - især hvad gælder tankefrihed, de styrende myndigheders ansvarlighed og kvinders deltagelse i det offentlige liv,« hedder det.

Offentliggjort 20. oktober 2003 på www.jp.dk

Læs mere på http://www.undp.dk/article.asp?Article_id=1796&Category_Id=REP_NHDR, hvor den samlede rapport også kan downloades.

« forrige top næste »

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de |