De radicoole

Nedenstående leder blev skrevet for mere end 10 år siden. Der er jo egentlig ikke meget, der har ændret sig. Med et par tilpasninger og opdateringer beskriver den fint de radikale i dag.

 

De radikale appellerer med succes til "den kreative klasse", men den nye profilering holder ikke hele vejen hjem.
 
I følge meningsmålingerne står Det radikale Venstre til en markant fremgang ved valget på tirsdag.

De radikale har med sit oplæg - Det kreative Danmark - formået at appellere til den veluddannede byelite. Dem, der i deres egen selvforståelse går under betegnelsen, "Den kreative Klasse".

Klassen består af mediearbejdere, reklamefolk, arkitekter, ingeniører, undervisere, forskere og en del ledere - både i den offentlige og den private sektor.

Der er typisk tale om grupper med en høj indkomst og et liv i forstæder og city-lejligheder langt væk fra den verden, hvor "almindelige mennesker" lever og arbejder.

Partiets politik er da også skræddersyet til de kreative:

Væk med topskat og tilskud til de "gamle erhverv". Mere smidighed hos det offentlige og flere servicejob, så den nye elite kan slippe for at gøre rent og ordne have. Mere miljø og mere ulandsbistand, så de kreatives trang om at føle sig"gode" kan tilfredstilles.

Set med erhvervslivets øjne er der bestemt attraktive elementer i den radikale politik. Men desværre holder den ikke hele vejen hjem.

Erhvervslivet har brug for trygge rammevilkår, og de vilkår omfatter også udenrigspolitisk fasthed. Her lever de radikale stadig i en drømmeverden.

Da Danmark blev besat i 1940 mente de radikale, det var bedst at indordne sig under Hitler og bringe ham til fornuft. Da Danmark blev befriet, mente de radikale, at det var bedre at stå udenfor NATO og bringe Stalin til fornuft. Da atomtruslerne fra Sovjet måtte imødegås i 80´erne med nye missiler, underløb de radikale konstant Schlüter-regeringen med fodnoter. Senest er søndagens store valgsucces i Irak kommet i stand på trods radikal skepsis.

Mange radikale ledere tror inderst inde, at man kan tale folk som Osama Bin Laden til fornuft - bare de får et ophold på Krogerup Højskole og bliver gjort bekendt med Hørups skrifter og Grundtvigs salmer.

Den er der ikke mange erhvervsvfolk, der hopper på. Derfor bliver de radikale heller aldrig det rigtige erhvervslivs parti, for erhvervsfolk kender verden, som den er, og ikke som den burde være.

Steno. Leder i Erhvervsbladet den 2. februar 2005