English

* * * * *

Rytlig.dk

Page
Menu
News
Hjem > Våbenskjold > Farvelægning

* * * * *

Farvelægning

Første skridt var at få styr på, hvilke farver der må bruges, og hvordan de må anvendes. Her var god hjælp at hente på Statens Arkivers hjemmeside, hvor det om bl.a. farver forklares:
 
De heraldiske farver
Skjoldet og dets figurer farvelægges ved brug af ganske få rene, ublandede farver (tinkturer).
Heraldiske farverDe heraldiske farver er: rød, blå, sort, grøn samt gul og hvid. De to sidstnævnte farver kaldes metaller. De beskrives og kan gengives som guld og sølv. De fire førstnævnte farver kaldes for de egentlige farver.
 
Fladerne i et våben farvelægges principielt således, at metal støder op til farve, fx en guld løve på rød bund, en blå sparre på sølv bund. Derved bliver det let at erkende skjoldfiguren på afstand.
 
Den heraldiske farveregel svarer til grafiske idealer i nutiden. Farverne er en lige så integrerende del af våbenet som figurerne og kan ikke ændres vilkårligt. Sommetider er bestemte farver valgt på grund af deres symbolske betydning.
 
Det viste sig, at disse farveregler ikke var helt lette at overholde, fordi man jo gerne vil gøre sit maleri så levende som muligt. Men det er jo faktisk slet ikke meningen med farvelægningen af et våbenskjold. Meningen var nemlig oprindeligt, at skjoldet skulle være nemt at identificere - også på lang afstand.
 
Derfor tegnes skjoldfigurerne uden brug af perspektiv, og de skal ikke være naturalistiske - heller ikke i farvelægningen. Dyr og planter fremtræder i stærkt stiliseret form. Figurerne får især karakter ved deres fladevirkning og udfylder skjoldet eller feltet mest muligt. Et godt våben har et så enkelt figurindhold og så få farver som muligt.
 
Farvelægning 
Med disse grundregler i tankerne valgte jeg at bruge røde, gule, hvide, grønne og sorte farve. Skjoldet skulle være rødt og hvidt for at signalere danskhed - Dannebrog - og hjælmklædet rødt og gult (guld). Endvidere giver de røde og gule farver et mere varmt og indbydende indtryk end anvendelsen af blå farver, som man ser i mange våbenskjold.
Rytlig våbenskjold røde og gule farver

Dette blev så resultatet efter mange timers brug af Bamboo digitizeren. (Klik på billedet for stort billede). 

Men der var nogle i familien, da de så resultatet, der ikke var helt enige i farvevalget.

Det ligner lidt for meget cirkusfarver, var kommentarerne blandt andet.

Så var det jo bare at få gang i digitizeren igen.

Rytlig Våbenskjold version 2

 
Denne gang blev det så i de mere klassiske blå og hvide farver.
 
Da jeg fik gennemlæst blasoneringen for det gamle Myhre-våben igen, måtte jeg konstatere, at det blå/hvide farvevalg var rigtigt, for farvelægningen beskrives såldes: Hjælmklæde: Indvendig Sølv, udvendig blaat. (bogen ”Vaabenførende familier i Danmark bind 2, side 165”).
 
Samtidig fik jeg farven på grantræerne og sølvstorken i overensstemmelse med den gamle blasonering. Endvidere kom der mere balance i skjoldet, fordi løven og sølvstorken kunne placeres i de blå skjoldfelter og fodsporene fik samme grønne farve som grantræerne.
 
Alternativ farvelægning
Rytlig våbenskjold gul og blå farverDa våbentegningen er lavet digitalt i mange lag i tegneprogrammet Artrage, åbnes der mulighed for at eksperimentere lidt og blande lagene på forskellig vis.
 
Det kom der denne blå/gule udgave ud af. Den ser jo meget pæn ud, men giver unægtelig stærke associtioner til Sverige og de svenske nationalfarver.
 
Så valget falder på den blå/hvide version, som også er i overenstemmelse med blasoneringen i Myhre-våbenet.
 
Sidste skridt var udformning af beskrivelsen af våbenet - den såkaldte blasonering.
 
Sidst ændret: 13. October 2013
« forrige top næste »

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de |